Home Forum Help Calendar Search Register Login
 Welcome, Guest. Please login or register

  Mini Marcos Forum  >  General Boards  >  Mini Marcos  >  Right - join Part A to Part B etc, etc, etc
0 Members Browsing (61 Guests)
Currently No Active Members

Pages: « ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 : All Reply Recommend Print
  Author    Right - join Part A to Part B etc, etc, etc  (currently 9,549 views)
Graham Bichard
Posted on: January 20th, 2019, 16:12:39 Quote Report to Moderator
Maximum Member2







Posts: 658
Thanks Simon - I thought it was the charging light but just wanted to be sure.
Logged Offline
Private Message Reply: 510 - 517
Graham Bichard
Posted on: June 4th, 2019, 19:06:43 Quote Report to Moderator
Maximum Member2







Posts: 658
So, with others making such good progress on their cars I thought I'd better give an update.  Unfortunately not the one I wanted to give.
I've slowly been working through the list of IVA points, had booked the retest, and rebooked it, and delayed and changed the date again.  When to - 10th June (next Monday).
Last jobs were to get the rear lights swapped over (tail lights not bright enough - I now think I might have been sold 24v LED rear lights).  Arranged to get the car around to the garage (wanted the electrics done properly and tidied up) and the brake pedal started to go to the floor (again) and not return.
I've had the master cylinder rebuilt and had a nice firm pedal and the only thing I've done in that area since was to replace one of the pedal box mounting nut/bolt's for a longer item so I could fit a spring washer and still have threads showing.  So that'll have to be fixed again (brake pedal travel).
But while the car was in the garage I had them carry out an emissions test (today).  And it fails.  Miserably.
That year of engine should record around 0.3 (%CO2 I think) mine recorded 1.6.  So today I had to ring DVLA and try and reschedule the test only to be told I can't - I'll now need to got through the whole IVA test again .
so on a bit of a downer at the moment.  My own fault I suppose - should've pulled my finger out a bit, but hey ho - life gets in the way.

So - plan of attack:

1. Sort out the brake problem (again).  Once this is done I promise to sit in the car regularly, make brmm brmm noises and exercise the brake pedal often keeping everything moving (assuming this'll keep things working correctly).
2.  Sort the engine emissions.  First, get the sensors checked.  I've been told of a guy who is a bit of a Rover nut and has all of the old Rover test kit - I'll get him in to plug in to the OBD (or Rover's equivalent) and make sure they're all in order (or perhaps more hopefully not!).  If that doesn't work, accept I haven't put the engine together properly and pull the engine out (bugger).  (If this is the case, this might be the autumn/winter plan)

Watch this space (but don't hold your breath....)

Last modified June 4th, 2019, 19:07:53 by Graham Bichard
Logged Offline
Private Message Reply: 511 - 517
Simon_Pike
Posted on: June 6th, 2019, 10:51:52 Quote Report to Moderator
Minimum Member







Posts: 92
fantastic work graham,just keep plodding on your nearly there
Logged Offline
Private Message Reply: 512 - 517
Graham Bichard
Posted on: September 18th, 2019, 18:40:45 Quote Report to Moderator
Maximum Member2







Posts: 658
Just a quick update - I managed to get the electronics guy with the MEMS test kit out to plug in to the car last week.  There was a fault with the coolant sensor repeatedly popping up.
At the weekend I found the plug on part of the sensor had a crack in it so not properly engaging I guess.  I dug out another engine harness that I have, found the correct plug and splice the replacement onto the fitted harness.

A point to note if you're ever fancying building an MPi powered car (other than perhaps don't!), Rover made available I think for the coolant sensor a replacement section of harness.  It seems they made the harness lengths JUST long enough to fit where it need to the result being they were string tight and chaffed at certain points.  That wasn't the problem here but does indicate these later cars might suffer electrical problems with the harnesses.

Anyway, hopefully this weekend I'll get the car run up, see if it runs any cleaner (I don't have an emissions tester to hand unfortunately).  Knowing that the plugs run very black I might do a compression test too, to see if perhaps it is the piston rings which are letting oil past.

But hopefully another little step closer to completion.
Logged Offline
Private Message Reply: 513 - 517
Graham Bichard
Posted on: September 21st, 2019, 18:39:08 Quote Report to Moderator
Maximum Member2







Posts: 658
So the compression tester shows me all cylinders are 'in the green' on the gauge.  However the instructions on the gauge say a discrepancy across the cylinders of 1 bar or more shows a problem.  The lowest reading is 13 bar, the highest 14 bar.
The plugs are as black as ever, and with the engine warm, a hard blip of the throttle still shows a black cloud coming out of the exhaust.
I'll get the car plugged in the next chance I can to confirm the sensor is now soted, but it's looking like I'm going to have to pull the engine out
Logged Offline
Private Message Reply: 514 - 517
Graham Bichard
Posted on: April 18th, 2020, 21:11:33 Quote Report to Moderator
Maximum Member2







Posts: 658
Well, its been quite a while.  I hope you're all keeping well at this time, and making best use of the time we all have on our hands.
I'm still working, but with weekends now free (no football or cricket to take the kids to at weekends), and with the weather turning a bit warmer I spent last weekend and today back in the garage looking at the little orange beast.
I've made contact with Green & White in Durham, and was planning to get the car to them to have the engine problem diagnosed (they know the man with diagnostic equipment) to find out once and for all whether the engine needs another rebuild or its one of the sensors failed (making it run rich).  With this lockdown though, that's out of the window for now.
So I've been looking at the other little jobs that I had left to do, that were going to be done after getting the car on the road.  The first of these was to try and fit the wheel arch liners.  While these might not be required on a fibreglass car, I noticed (over the many years of crawling under the thing) that there's still plenty of space for crud to gather up in the top corners of the wings.  I also have a couple of electrical connectors running up in these spaces too.  I'm also hoping these will perhaps help reduce spray a bit, as the inner wings don't extend down quite as far as on a mini, and the ecu is mounted on the opposite (engine) side of the OSF inner wing.  
I started with the OSF corner, making a cardboard template, transferring this to the liner.  Unsurprisingly, the space is slightly different to that of a mini, so I had to do a little chopping.  After a bit of a fight, I managed to get a reasonable fit.
Moving on to the NSF I guess I got a bit too eager, or wasn't as careful with making the template.  Whatever the reason, I ended up cutting the area around the damper a bit to much.  If there's a silver lining to this, this makes getting the liner into position a bit easier!  I used one of the larger bits that I'd cut off, mounted with a pop rivet, to form a piece that, once the liner is in place, I can swivel around to close the gap.

So having cut and fettled these to fit all I need to do now is fix these in place - this is where I'm hoping someone can suggest something to glue these in place.
If Lotus and Aston Martin can glue whole chassis together, is there a suitable superstrong mastic type substance that you can recommend to glue these in position?

The other small job I'm looking to achieve is to fit the DAB antenna.  I'm looking to fix this onto the rear side window (passenger side), but the instructions say part of this needs to make contact with the metal of the (normal) car for earthing.  My thoughts are to run a cable (I have a reel of Halfords 8 amp cable in the garage - do we think that would work?) from the antenna to the earth cable bolt that is located in the passenger footwell.  Has anyone else got a DAB fitted to their plastic car and if so, what solution do you have for the antenna?

Well, hope you all stay safe.  Good to be back at it again!

Last modified April 18th, 2020, 21:12:30 by Graham Bichard
Logged Offline
Private Message Reply: 515 - 517
Graham Bichard
Posted on: October 3rd, 2020, 14:30:55 Quote Report to Moderator
Maximum Member2







Posts: 658
Short update.
Had the car collected last Monday and taken away for electrical plug in diagnosis.
Early days, but received a call back the next day - the first fault found was no earth to the lambda sensor.  Possible broken wire in the (2nd hand) loom?
Anyway - that might (if I'm lucky) account for at least some of the emissions I'm seeing from the exhaust....

More to follow, I'm sure.

Stay safe
Logged Offline
Private Message Reply: 516 - 517
Graham Bichard
Posted on: October 17th, 2020, 14:57:24 Quote Report to Moderator
Maximum Member2







Posts: 658
Right then.
So, Green & White have had the car for a little over a week now and I'm pleased to say, it seems that I have built the engine correctly!  Good news.
They used a borescope down each cylinder and all appears fine (I was afraid that I'd done something wrong with the rings and ended up gouging lumps out of the cylinder walls).
They've also had the car on the Rover diagnostic on three separate occasions and all sensors are working and talking to each other.
Emissions are recorded as hydrocarbons reading 205 (200 allowed), but CO is still three times the allowed.

So what's next?  Well, after several calls and conversations it seems like these emission symptoms are typical of a modified MPi mini engine running the standard Rover MEMS ECU - it simply can't cope.
The Rover ECU 'defaults' to running rich to prevent detonation and engine damage when it doesn't understand the readings.
So a programable ECU is the way ahead.  And this is where I need some help.
I'll start another short thread about this (with a new title) in case someone isn't reading this one (or is bored after 10+ years!), and we'll see how we get on.

Logged Offline
Private Message Reply: 517 - 517
Pages: « ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 : All Reply Recommend Print

New Thread Mini Marcos Forum  >  Mini Marcos  [ previous | next ] Switch to:

Forum Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post polls
You may not post attachments
HTML is on
Blah Code is on
Smilies are on

Powered by e-blah Platinum 7 Final © 2001-2004   -   October 25th, 2020, 13:33:41

Files opened: 106 | Files closed: 106